E-uri



E-uri inofensive: 

E 100 (Curcumina), E 101 (Riboflavina), E 1103 (Invertaza), E 1105 (Lizozim), E 140 (Clorofile, verde natural), E 141 (Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinel), E 153 (Carbune vegetal), E 160c (Extract de ardei rosu, capsantina), E 160d (Lycope, Rubixantina), E 162 (Rosu sfecla, betanina), E 163 (Antocianine), E 170 (Carbonat de calciu), E 260 (Acid acetic), E 261 (Acetat de potasiu), E 262 (Acetat de sodiu), E 263 (Acetat de calciu), E 270 (Acid lactic), E 290 (Dioxid de carbon, acid carbonic), E 296 (Acid malic), E 297 (Acid fumaric), E 300 (Acid ascorbic), E 301(Ascorbat de sodiu), E 302 (Ascorbat de calciu), E 304 (Palmitat de ascorbil, Stearat de ascorbil), E 306 (Tocoferoli), E 307 (Alfa-tocoferol), E 308 (Gamma-tocoferol), E 309 (Delta-tocoferol), E 322(Lecitina), E 325 (Lactat de sodiu), E 326 (Lactat de potasiu), E 327 (Lactat de calciu), E 331 (Citrati de sodiu), E 333 ( Citrati de calciu ), E 334 (Acid L-tartric), E 335 (Tartrat), E 336 (Tartrati de potasiu), E 337 (Tartrat dublu de sodiu si potasiu), E 350 (Malati de sodiu), E 351 (Malat de potasiu), E 352 (Malati de calciu), E 414 (Guma de acacia, Guma arabica), E 422 (Glicerina), E 440 (Pectine), E 459 (Beta-ciclodextrina), E 460 (Celuloza), E 469 (Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic), E 471 (Mono- si digliceride ale acizilor grasi), E 472 (Esteri), E 481 (Stearoil-2-lactilat de sodiu), E 482 (Stearoil-2-lactilat de calciu), E 500 (Carbonati de sodiu), E 501 (Carbonati de potasiu), E 503 (Carbonati de amoniu), E 504 (Carbonati de magneziu), E 507 (Acid clorhidric), E 508(Clorura de potasiu), E 509 (Clorura de calciu), E 511 (Clorura de magneziu), E 526 (Hidroxid de calciu, var stins), E 529(Oxid de calciu, var), E 552 (Silicat de calciu), E 553a (Silicat si trisilicat de magneziu), E 558 (Bentonita), E 570 (Acizi grasi), E 640 (Glicina si sarea de sodiu), E 901 (Ceara de albine), E 902 (Ceara de Candelilla), E 903 (Ceara Carnauba), E 920 (L-cisteina), E 938 (Argon), E 939 (Heliu), E 941 (Azot), E 957 (Taumatina), E 959 (Neohesperidina dihidrocalcon DC), E 960 ( stevia ).


E-uri suspecte: 


E 104 (Galben de chinolina, FD&C Yellow no 10), E 110 (Galben portocaliu Sunset FCF, Galben orange S), E 1200 (Polidextroza), E 122 (Azorubina, Carmoizina), E 129 (Rosu Allura AC), E 132 (Indigotina, Carmin indigo, FD&C blue no 2), E 133 (Albastru Btilliant FCF, FD&C blue no 1), E 1404 (Amidon oxidat, amidon modificat), E 1410 (Fosfat de monoamidon), E 1412 (Fosfat de diamidon), E 1413 (Fosfat de diamidon fosfatat), E 1414 (Fosfat de diamidon acetilat), E 142 (Verde S, Verde acid brillant), E 1420 (Amidon acetilat), E 1422 (Adipat de diamidon acetilat), E 1440 (Amidon hidroxipropilat), E 1442 (Fosfat de diamidon hidroxipropilat), E 1450 (Octenil succinat de amidon sodic), E 1505 (Citrat de trietil), E 150a (Caramel simplu), E 150b (Caramel de sulfit de sodiu), E 150c (Caramel amoniacal), E 150d (Caramel sulfit de amoniu), E 1518 (Triacetat de gliceril, Triacetina), E 160a (Beta-caroten, caroteni, amestec de caroteni), E 160b (Annatto, bixina, norbixina), E 160e (beta-apo-carotenal), E 160f (Beta-apo-8-metil/etil ester ai acidului carotenic), E 161 (Xantofile), E 161b (Luteina), E 161g (Cantaxantina, Xantofila), E 171 (Dioxid de titan), E 172 (Oxizi de fier, hidroxizi de fier), E 173(Aluminiu), E 174 (Argint), E 175 (Aur), E 180 (Litolrubina BK, Carmin 6B), E 200 (Acid sorbic), E 201 (Sorbat de sodiu), E 202 (Sorbat de potasiu), E 203 (Sorbat de calciu), E 234 (Nisina), E 235 (Natamicina, Primaricina), E 239 (Hexametilentetramina, Metanamina), E 250 (Nitrit de sodiu), E 251 (Nitrat de sodiu), E 252 (Nitrat de potasiu), E 280 (Acid propionic), E 281(Propionat de sodiu), E 282 (Propionat de calciu), E 283 (Propionat de potasiu), E 315 (Acid erithorbic, Acid izoascorbic), E 316 (Erithorbat de sodiu), E 320 (Butilhidroxianisol BHA), E 321 (Butilhidroxitoluen BHT), E 338 (Acid fosforic-ortofosforic), E 339 (Fosfati de sodiu), E 340 (Fosfati de potasiu), E 341 (Fosfati de caldiu), E 343 (Fosfati de magneziu), E 353 (Acid metatartric), E 354 (Tartrat de calciu), E 355 (Acid adipic), E 356 (Adipat de sodiu), E 357 (Adipat de potasiu), E 363 (Acid succinic), E 380 (Citrat triamonic), E 385 (Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, Calc), E 400 (Acid alginic), E 401(Alginat de sodiu), E 402 (Alginat de potasiu), E 403 (Alginat de amoniu), E 404 (Alginat de calciu), E 405 (Alginat de propilenglicol), E 406 (Agar-agar, geloza), E 410 (Guma carruba, Locust Beengum), E 412 (Guma guar, Guar gum), E 413(Tragacant, Andragante), E 415 (Guma Xantan), E 416 (Guma Karaya), E 417 (Guma tara), E 418 (Guma gellan), E 420(Sorbitol), E 421 (Manitol), E 431 (Stearat de polioxietilena), E 441 ( gelatina ), E 442 (Fosfatide de amoniu), E 444 (Acetat izobutirat de zaharoza), E 445 (Esteri glicerici ai rasinilor de lemn, glicerol es), E 450 (Difosfati), E 451 (Trifosfat pentasodic, tripolifosfat de sodiu), E 452 (Polifosfati), E 461 (Metilceluloza), E 463 (Hidroxipropilceluloza), E 464 (Hidroxipropilmetil celuloza), E 465 (Etil metil celuloza), E 466 (Carboximetilceluloza de sodiu), E 470 (Saruri de magneziu ale acizilor grasi), E 473 (Esterii zaharozei cu acizi grasi), E 474 (Sucrogliceride), E 475 (Esterii poliglicerici ai acizilor grasi, Poliglice), E 476 (Poliricinoleat de poliglicerol), E 477 (Esterii propilenglicolului cu acizii grasi), E 479 (Ulei de soia oxidat termic in interactiune cu mono), E 483(Tartrat de stearoil), E 491 (Monostearat de sorbitan, Tween), E 492 (Tristearat de sorbitan), E 493 (Monolaurat de sorbitan), E 494 (Monooleat de sorbitan), E 495 (Monopalmitat de sorbitan), E 512 (Clorura stanoasa), E 513 (Acid sulfuric), E 514 (Sulfati de sodiu), E 516 (Sulfat de calciu, gips), E 520 (Sulfat de aluminiu), E 521 (Sulfat de aluminiu sodic), E 522 (Sulfat de aluminiu potasic), E 523 (Sulfat de aluminiu amoniacal), E 524 (Hidroxid de sodiu, soda caustica), E 525 (Hidroxid de potasiu), E 527(Hidroxid de amoniu, amoniac), E 528 (Hidroxid de magneziu), E 530 (Oxid de magneziu), E 535 (Ferocianura de sodiu), E 536 (Ferocianura de potasiu), E 538 (Ferocianura de calciu), E 541 (Fosfat de aluminiu sodic), E 551 (Dioxid de siliciu), E 553b (Talc), E 554 (Silicat alumino-sodic), E 555 (Silicat alumino-potasic), E 556 (Silicat alumino-calcic), E 559 (Silicat aluminiu, caolin), E 574 (Acid gluconic), E 575 (Glucono-delta-lactona), E 576 (Gluconat de sodiu), E 577 (Gluconat de potasiu), E 578 (Gluconat de calciu), E 579 (Gluconat feros), E 585 (Lactat feros), E 620 (Acid glutamic), E 622 (Glutamat monopotasic), E 623 (Diglutamat de calciu), E 624 (Glutamat de amoniu), E 625 (Diglutamat de magneziu), E 626 (Acid guanilic), E 627 (Guanilat disodic), E 628 (Guanilat disodic), E 629 (Guanilat de calciu), E 630 (Acid inozinic), E 631 (Inozinat disodic), E 632 (Inozinat dipotasic), E 633 (Inozinat calciu), E 634 (5-ribonucleotide de calciu), E 635 (5-ribonucleotide disodice), E 900 (Dimetil polisiloxan, silicon), E 912 (Esteri ai acidului montanic), E 914 (Ceara de polietilena oxidata), E 927b(Carbamida-uree), E 942 (Protoxid de azot), E 948 (Oxigen), E 953 (Izomalt, Izomaltitol), E 965 (Maltitol), E 966 (Lactitol), E 967 (Xilitol).


E-uri periculoase:


E 102 (Tartrazina, FD&C Yellow no 5), E 120 (Cosenila, Acid Carminic, Carmin), E 1201 (Polivinilpirolidona), E 1202 (Polivinilpolipirolidona), E 123 (Amarant, FD&C red no 2), E 124a(Rosu Ponceau 4R, Rosu Cosenila A, FD&C red no 4), E 127 (Eritrozina, FD&C red no 3), E 128 (Rosu 2G), E 151 (Negru Brilliant BN, Negru PN), E 1520 (Propilen glicol), E 154 (Brun FK), E 155 (Brun HT, Brun Chocolat HT, Brown RS), E 210 (Acid benzoic), E 211 (Benzoat de sodiu), E 212 (Benzoat de potasiu), E 213 (Benzoat de calciu), E 214 (P-hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester), E 215 (Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, ), E 216 (Para-hidroxibenzoat de propil, Propil-Paraben, PHB), E 217(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil), E 218 (Para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-E), E 219(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de metil,), E 220 (Dioxid de sulf), E 221 (Sulfit de sodiu), E 222 (Sulfit acid de sodiu), E 223 (Metabisulfit de sodiu), E 224 (Metabisulfit de potasiu), E 226 (Sulfit de calciu), E 227 (Bisulfit de calciu), E 228(Bisulfit de potasiu), E 230 (Bifenil, Difenil), E 231 (Ortofenilfenol, Ortoxilen), E 232 (Ortofenilfenol de sodiu, Ortofenilfenal de sodiu), E 242 (Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil), E 249 (Nitrit de potasiu), E 284 (Acid boric), E 285 (Tetraborat de sodiu, Borax), E 310 (Galat de propil), E 311 (Galat de octil), E 312 (Galat de dodecil), E 330 (acid citric), E 407(Caragenan), E 432 (Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat), E 433 (Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat ), E 434 (Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan, Polisorb), E 435 (Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorba), E 436 (Tristearat de polioxietilena sorbitan - polisorbat), E 517 (Sulfat de amoniu), E 621 (Glutamat monosodic), E 950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu), E 951 (Aspartam), E 952 (Acid ciclamic, ciclamat), E 954 (Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu), E 955 ( sucraloza ), E 999 (Extract de Quillaia),

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu