luni, 4 iunie 2018

544

Dogoni ( 1 )


Sub numele de Dogoni este cunoscut un grup etnic ce viețuiește în Mali (Africa de vest), aproape de granița cu Burkina Faso. Locul în care trăiesc astăzi Dogonii nu este cel în care ei au viețuit dintotdeauna. Ei au migrat, acolo, în secolul XI d.Hr., pentru a scăpa de abuzurile unor vecini mai agresivi și mai puternici.
Misterele legate de tribul Dogonilor au fost discutate și prezentate publicului de către mai mulți oameni de știință. Ele privesc cosmogonia și mitologia dogonă bazată pe un zeu creator, numit Amma, dar și originea acestui popor misterios.
Dogonii nu au avut relații apropiate cu europenii și cu civilizația modernă decât foarte târziu, cam pe la începutul secolului XX. Cu toate acestea, ei posedau cunostinte astronomice uimitoare pe care nu se stie unde si in ce mod le-au dobandit.
Sunt informații exacte pe care, de fapt, nici nu prea aveau cum să le dobândească, în lipsa instrumentelor de cercetare moderne (telescoape), dar și în lipsa activităților legate de cercetarea propriu zisă, în condițiile în care munca de procurare a celor necesare traiului le-a fost mereu principala preocupare.
Dogonii, la fel ca și alte popoare care țin la tradițiile lor, acordă un rol important poveștilor spuse de către bătrâni. Povești care, la fel ca și unele basme românești, conțin, în mod misterios și neașteptat, unele adevăruri științifice exprimate în cuvinte simple sau ascunse în spatele unor figuri de stil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu