marți, 8 mai 2018

516


Fauna maritimă și de pe uscat s-a adaptat remarcabil în cazul PETM. Datorită perioadei destul de lungi în care s-a produs încălzirea globală, aproape toate speciile au reușit să migreze în zone mai puţin calde și să se adapteze la noul mediu tropical – de exemplu, multe dintre mamifere și-au micșorat dimensiunile, astfel putând disipa mai repede căldura. Practic, prin adaptare a fost evitată extincţia în masă, cum a fost cazul extincţiei din Permian, de acum circa 250 de milioane de ani, când creșterea bruscă a concentrației de CO2 în atmosferă a dus la dispariţia a peste 95% din speciile de plante și animale.
Ecosistemele moderne, însã, se găsesc într-o situaţie foarte proastă faţă de PETM.
Dominaţia absolută a omului e vizibilă în primul rând prin infrastructura formată din aşezările urbane, șosele, autostrăzi şi căi ferate, lacuri de acumulare și terenuri agricole. Toate acestea riscă să blocheze refugierea faunei în cazul necesităţii migraţiei spre zone mai primitoare.

lar emisiile de gaze nocive sunt un impediment suplimentar pentru adaptarea și supraviețuirea animalelor în noile condiţii nesustenabile. Faţă de PETM, este de aștepat ca multe specii de animale și plante să dispară chiar înainte să aibă şansa de a se adapta.
lar printre ele se numără și specia umană. Aproape toţi oamenii de stiinţă implicaţi în studierea încălzirii globale și a influenţei poluării umane sunt de acord că încălzirea globală nu mai poate fi oprită, iar obiectivul de a rămâne în limita unei creșteri de numai 2 grade Celsius a temperaturii globale e din ce în ce mai puţin fezabil.
Așa încât, dacă societatea actuală nu se schimbă extrem de rapid, trebuie să acceptăm noua realitate – suntem obligaţi să ne pregătim pentru o adaptare dureroasă la o nouă eră, cea a Antropocenului. Pe care eventualii urmaşi o vor caracteriza foarte simplu: epoca în care civilizaţia umană a fost pe picior de dispariţie chiar când visa să plece spre stele…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu