joi, 19 aprilie 2018

497

Gravate în deșertul peruan în urmă cu mii de ani, enigmaticele linii Nazca ne fascinează în continuare. Peste o mie de desene misterioase sunt presărate pe solul nisipos al provinciei Nazca.
Ele sunt rămășițele unei civilizații practic necunoscute, iar eforturile de descifrare a acestora este departe de a se fi încheiat. Dar iată că așa-numitele linii Nazca ne rezervă noi și noi surprize.
Recent, arheologii peruani, „înarmați” cu mai multe drone, au descoperit 50 de noi astfel de desene. Ele se află în provincia învecinată, Palpa, și sunt aproape invizibile ochiului uman.
Nimeni nu știe cu exactitate la ce foloseau aceste desene. Mai mult, perioada în care ele au fost realizate este încă subiect de dezbatere.
Cea mai răspândită teorie susține că ele au fost realizate cu aproape 2.000 de ani în urmă de către civilizația botezată de istorici cu același nume: Nazca.
Potrivit unor arheologi, oamenii din civilizația Nazca ar fi construit aceste desene impresionante, vizibile doar din aer, prin aranjarea la sol a unui număr mare de pietricele.
O altă teorie susține că liniile Nazca sunt mult mai vechi și au fost construite de o civilizație încă necunoscută și care avea cunoștințe avansate.
Indiferent care teorie este adevărată, cert este că liniile Nazca nu încetează să ne surprindă. Spre exemplu, celebrele linii Nazca sunt mult mai răspândite decât se credea inițial.
Cu ajutorul imaginilor surprinse de drone, arheologii au descoperit recent peste 50 de desene noi și misterioase. Ele par a fi cu câteva secole mai vechi decât cunoscutele linii Nazca și pun într-o lumină nouă istoria zonei.
Cercetătorii au descoperit noile desene după ce au studiat imaginile captate de drone și scanările 3D făcute în zonă.
Cu ajutorul acestor noi tehnologii, ei au identificat zeci de imagini nedetectate până acum. Din cauza eroziunii și a degradării, nu mai erau vizibile, dar cercetătorii au reușit să le aducă la lumină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu