joi, 5 aprilie 2018

483


Un recent studiu al universităţilor australiene Queensland și Griffith a folosit în premieră un model inedit pentru estimarea creșterii temperaturii globale, bazat pe ideea de energie utilizată de fiecare persoană de pe Pământ. Conform estimărilor ţinând de creşterea populației și necesarul de energie din următoarele decenii (datele arată că, până în 2050, vom fi peste 9 miliarde de fiinţe umane pe planetă), modelul arată o creștere a temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius până în… 2020!

Adică mult mai rapid decât toate estimările de până acum. Mai mult, dacă vom continua să ne bazăm pe utilizarea resurselor fosile, exploatarea până la epuizare a acestora va duce la o creștere a temperaturii medii chiar și de 10 grade Celsius, total nesustenabil pentru viaţă așa cum o știm acum. Repet, e vorba de un model sofisticat, care ia în considerare extrem de mulți factori, ceea ce crește substanțial șansele ca prognozele acestui model să se adeverească.

Un exemplu grăitor regăsim în India: în mai 2016 a fost înregistrat un record absolut de temperatură, de 51 de grade Celsius, în orasul Phalodi, din nordul Indiei, o zonă foarte populată. Efectele au fost foarte grave – câteva sute de decese din cauza caniculei în doar câteva zile, zeci de mii de oameni mutaţi din zonă, terenuri agricole devastate de secetă în nu mai puţin de 13 state indiene.
O temperatură cu 10 grade Celsius mai mare (deci de peste 60 de grade Celsius!) este de neimaginat pentru supraviețuirea omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu