luni, 5 martie 2018

452


În 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiul cosmic. Sau, cel puțin, aceasta este versiunea oficială a lucrurilor.
Totuși, există indicii că sovieticii ar fi ajuns în cosmos înainte de episodul Gagarin, dar cu ținut secrete operațiunile deoarece cosmonauții implicați și-ar fi pierdut viața.
În 1960, o rachetă sovietică s-a aprins pe platforma de lansare, iar cei 78 de membri ai echipajului de pe platformă și-au pierdut viața. În 1961, chiar înainte de zborul lui Gagarin, un cosmonaut sovietic a fost ucis într-un incendiu declanșat într-o capsulă de antrenament.
În 1967, cosmonautul Vladimir Komarov a fost ucis după ce parașuta capsulei spațiale nu s-a deschis. Gagarin însuși a murit un an mai târziu, în timp ce se antrena pe un avion de luptă cu reacție.
Astfel, numele său s-a adăugat pe lunga listă a pierderilor de vieți omenești asociate cu programul spațial sovietic.
Dar există de mult timp voci care spun că decesele făcute publice sunt doar o mică parte din numărul total al celor care și-au pierdut viața pentru victoria spațială sovietică. De fapt, unii istorici susțin că mai mulți cosmonauți au fost efectiv pierduți în spațiu, iar soarta lor nu a fost niciodată dezvăluită.
În 1960, autorul de SF Robert Heinlein a povestit că s-a întâlnit cu câțiva cadeți ai Armatei Roșii în timp ce călătorea în URSS. Aceștia i-ar spus că recent avusese loc o lansare în spațiu cu echipaj uman.
Această capsulă, numită Korabli-Sputnik 1, ar fi suferit defecțiuni mecanice, după ce sistemul de ghidare a propulsat-o într-o direcție greșită. Astfel, recuperarea capsulei a devenit imposibilă. Potrivit lui Heinlein, Korabli-Sputnik 1 ar fi fost abandonată pe orbita Pământului.
Oficial, sovieticii au susținut că a fost vorba de un zbor de test, fără echipaj uman. Dar, potrivit teoriei lui Heinlein, s-ar putea ca un cosmonaut să se fi aflat înăuntru.
În susținerea afirmațiilor lui Heinlein au venit doi operatori radio amatori din Italia. Ei au susținut că au interceptat o serie de transmisii radio din timpul unor operațiuni spațiale sovietice eșuate.
Cei doi frați, Achille și Giovanni Judica-Cordiglia, au povestit că au început să monitorizeze transmisiunile programului spațial sovietic în 1957. Potrivit acestora, transmisiunile ar dovedi că Iuri Gagarin nu a fost primul om în spațiu.
În noiembrie 1960, frații Judica-Cordiglia au susținut că au reperat o transmisiune S.O.S. în codul Morse, care ar fi provenit de la o navă spațială sovietică.
Pe baza transmisiunilor, cei doi și-au dat seama că nava se îndepărta de Pământ, în loc să rămână pe orbita lui. Dacă spusele celor doi sunt adevărate, ar însemna că sovieticii și-au trimis din greșeală cosmonauții în imensitatea spațiului cosmic.
Cei doi au făcut nouă astfel de înregistrări, despre care afirmă că sunt transmisiuni de urgență ale cosmonauților sovietici care se îndepărtau de Pământ.
Într-una dintre înregistrări se poate auzi o voce de femeie care vorbește în rusă. Ea spune că vede flăcări și întreabă dacă nava ei este pe cale de a exploda. Dacă înregistrările sunt reale, înseamnă că prima femeie în spațiu a fost lansată de către sovietici și se pare că nu s-a mai întors niciodată.
Sovieticii au negat constant aceste afirmații, iar înregistrările fraților Judica-Cordiglia sunt considerate de majoritatea istoricilor drept neadevărate. În biografia sa, Gagarin spune că majoritatea teoriilor privitoare la cosmonauții pierduți pot fi explicate prin accidente care au avut loc pe orbita joasă a Pământului, și nu în spațiu.
Nici în documentele desecretizate ale programului spațial sovietic nu sunt menționați cosmonauți pierduți. În aceste circumstanțe, povestea cosmonauților pierduți este – probabil – încă unul dintre multele mituri ale Războiului Rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu