miercuri, 14 februarie 2018

433

ARE ACCELERAREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE CAUZE NATURALE?

Nu e ușor de acceptat ideea că societatea bazată pe utilizarea cărbunilor, petrolului şi gazelor naturale e de vină pentru încălzirea globală, care anunţă efecte dezastruoase din cauza schimbărilor climatice. Prin urmare, climato-scepticii contraatacă permanent, aducând în discuție o mulțime de alte posibile cauze care ar putea influenţa încălzirea globală.

Unul dintre factorii naturali majori care pot influenţa radical temperatura Pământului este, evident, Soarele. Există posibilitatea ca o explozie solară să facă „ferfeniţă” atmosfera planetei, iar radiațiile letale să treacă de bariera câmpului magnetic al planetei. La fel, variaţia activităţii Soarelui poate duce la o creştere bruscă a temperaturii globale. Niciun om de știință nu neagă că aceste riscuri există.
Însă aceste scenarii, care pot suna apocaliptic în filmele SF, nu se întâmplă brusc, ci în decursul unor decenii sau, mai degraba, al unor secole. Iar, în ultimul secol, măsurătorile NASA şi ale altor instituții arată că Soarele nostru a fost „cuminte”, iar influenţa asupra Pamântu lui constantă. Doar pe la mijlocul anilor ’50 a avut o activitate ceva mai intensă, dar care, culmea, a coincis cu o scădere temporară a temperaturii medii globale.

Un alt factor natural, pe care omenirea nu îl poate controla, ţine de variaţiile apărute în orbita Pământului, dar şi de ușoara „migraţie” a polilor magnetici. Însă aceste fenomene se petrec la intervale de zeci de mii sau chiar sute de mii de ani pentru a fi vizibile efecte directe asupra atmosferei terestre în doar câțiva ani sau zeci de ani. În ultimul secol, aceste influenţe sunt pur şi simplu neglijabile, lucru evidenţiat cam de orice agentie respectabilă si institut credibil din domeniu.


Cum rămâne cu activitatea vulcanică? Erupţiile presupun aruncarea în atmosferă, într-un timp foarte scurt, a unor cantităţi uriașe de diverse gaze cu efect de seră, precum şi lavă fierbinte. În acelaşi timp, însă, norii denşi de cenuşă (de fapt, formaţi din aerosoli) produc și un fenomen contrar neaşteptat: răcirea temporară a atmosferei, din cauza blocării razelor solare, care nu mai ajung la sol.
Conform monitorizării activităţii vulcanilor din ultimii o sută şi ceva de ani, se estimează că aceştia contribuie anual cam cu 200 de milioane de tone de CO2 și alte gaze cu efect de seră la poluarea globală. Adică numai cu 0,5% din poluarea produsă astăzi de activitatea umană! În plus, datele arată că nu există o dependenţă între creşterea temperaturii medii globale şi activitatea vulcanilor.

În ciuda celor care arată acuzator spre aceşti „monştri”, încălzirea globală de acum nu are deloc aceleaşi surse ca în cazul PETM. Deci e cazul să acordăm o mai mare atenţie activităţii umane. Începând cu demararea în forţă a Revoluţiei Industriale de la finalul secolului al 19-lea, dar mai ales uitându-ne la evoluţia galopantă a industriei spre finalul secolului XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu