luni, 29 ianuarie 2018

417

CUM STĂM RAPORTAT LA PETM

PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum) a avut loc acum circa 56 de milioane de ani, fiind cel mai apropiat eveniment de încălzire globală extremă la care ne putem raporta. În acea perioadă, la finalul erei Paleocen, mega-continentul Pangea ajunsese în ultimele etape ale procesului de separare în continentele de azi. Un proces influenţat în mod direct de activitatea vulcanică intensă, care a presupus arderea unor cantităţi uriaşe de sedimente bogate în carbon, astfel fiind eliberate în atmosferă miliarde de tone de gaze cu efect de seră.
Într-un timp relativ scurt, de câteva sute de ani, temperatura globală a crecut cu cel puţin 2 grade Celsius, fapt care a declanşat alte mecanisme. Unul dintre cele mai importante a fost topirea pungilor îngheţate de metan de pe fundul oceanelor, gaz care a ajuns rapid în atmosferă. În condiţiile în care metanul are efecte de 20-25 de ori mai puternice faţă de dioxidul de carbon, s-a înregistrat o creştere accelerată a temperaturii globale până la circa 6 grade Celsius, tot în câteva sute de ani.
Suficient pentru ca procesele naturale sã fie date peste cap, iar vegetația sã fie devastată de incendii pe scară largă. Care, la rândul lor, au dus la creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră, atât prin arderea plantelor, dar si prin diminuarea drastică a capacităţii ecosistemelor de a mai „recicla” dioxidul de carbon prin fotosinteză.
Fenomenul se consideră că a contribuit la o creștere a temperaturii medii globale de până la 9 grade Celsius într-o perioadă de circa 20.000 de ani. Conform estimărilor specialiştilor, în timpul încălzirii globale PETM au fost eliminate în atmosferă circa 5 miliarde de tone pe an de CO2 şi alte gaze cu efect de seră, printre care cel mai periculos metanul. lar temperatura medie globală a crescut cu circa 0,025 grade Celsius la fiecare 100 de ani.
Prin comparaţie, în momentul de faţă temperatura medie globală a crescut deja cu peste un grad Celsius în perioada 1880-2000, iar până la finalul lui 2100 există riscul unei creşteri chiar şi de peste 4 grade Celsius. În plus, din 2010 încoace se estimează că activitatea umană duce la emisii de circa 35 de miliarde de tone anual de CO2 si alte gaze cu efect de serã.
Şi, în ciuda eforturilor de a reduce poluarea, concentraţia de CO2 din atmosferă a ajuns să depăşească pragul de 400 ppm (parts per million) – în condlţiile în care în ultimii 400.000 de ani această concentraţie nu a depăşit valoarea de 300 ppm, conform datelor obţinute din mostrele de gheaţă, dar și din analiza sedimentelor ori folosirea altor metode, mai mult sau mai puțin concludente.

Prin urmare, faţa de PETM, incalzirea globală se produce acum de cel puţin 10 ori mai rapid!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu