marți, 11 iulie 2017

205


Cirese

Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina.
Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului.
Pe de alta parte, daca ciresele sunt incluse intr-o dieta de slabire, rezultatele se vor vedea in scurt timp, dar va fi necesar consumul in cantitati relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism. 
In afara efectului de scadere al numarului de kilograme, consumul de cirese induce si o stare de 
relaxare pe parcursul intregii zile; in plus, prin continutul lor, ciresele confera suplete si fermitate pielii.

Recomandari privind consumul de cirese
- Ciresele stimuleaza si sustin imunitatea naturala a organismului si regleaza functia sistemului digestiv (au rol in reglarea procesului de fermentatie intestinala), prin continutul ridicat de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. S-a dovedit ca deteriorarea celulelor, in urma actiunii radicalilor liberi, accelereaza procesul de imbatranire.
- Gratie continutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.
- Pentru ca sunt bogate in provitamina A, ciresele contribuie la cresterea acuitatii vizuale si mentin sanatatea tesuturilor (piele, mucoase, epiteliu).
- Dupa varsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoza si alcaloza, responsabile de imbatranirea prematura. Prin actiunea de reechilibrare a pH-ului din sange, ciresele diminueaza efectele acestor tulburari.
- Gustul dulce al cireselor este oferit de fructoza care este pefect asimilata de diabetici.
- Sucul de cirese ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism, curata tractul urinar si intestinele. De aceea ar trebui introdus in mod special in dieta persoanelor care sufera de reumatism, de guta si artrita.
- De asemena, ciresele incurajeaza si sustin producerea melatoninei, de catre organism.
- Ciresele sunt utile pentru remedierea pielii uscate: un pumn de cirese fara samburi se mixeaza iar pasta obtinuta se aplica pe fata. Dupa 20 de minute, tenul se va clati cu apa minerala sau cu apa fara calcar.
Cozile de cirese au efecte pozitive mai ales in tratarea bolilor tractului urinar. In afara de calitatilor lor antiinflamatorii si acestea sunt renumite pentru actiunea lor diuretica. Ceaiul se prepara prin fierberea a 30g de cozi de cirese intr-un litru de apa, se strecoara si se beau trei cani pe zi.
Un remediu care poate fi folosit pentru tratarea gripei este macerarea a 50g de cozi de cirese intr-un litru de apa timp de 12 ore. Amestecul se va fierbe timp de zece minute si se va lasa la infuzat alte zece minute. Se va scurge, iar lichidul rezultat se va bea in patru parti egale, pe parcursul unei zile.

Indicatii
Ciresele au numeroase calitati:
- depurative
- remineralizante
- au efect energizant fizic si mental
antiinfectioase (amplifica reactiile de aparare ale organismului)
diuretice
- contribuie la regenerarea tesuturilor.

Pentru uz intern sunt indicate in urmatoarele situatii si afectiuni:
obezitate
- intarzieri ale cresterii
- fermentatie intestinala
constipatie
prevenirea imbatranirii
- lupta impotriva cancerului
- prevenirea bolilor cardiovasculare
- ameliorarea durerilor provocate de artritagutadureri de cap
- diminuarea simptomelor asociate cu fibromialgia
- imbunatatirea functiilor fiziologice si mentale.

Pentru uz extern extern se recomanda:
- uleiul extras din miezul samburelui de cirese este util pentru tratarea verucilor si petelor pielii
cataplasmele din cirese strivite pot fi aplicate pentru ingrijirea pielii dar si pentru ameliorarea migrenelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu